Stop madspild – en uge med fokus på datovarer

Som vi skrev om her på bloggen i et tidligere indlæg, findes der en del tiltag fra supermarkedskædernes side for at bekæmpe det massive madspild, vi har i Danmark. Dette ses bl.a. ved at supermarkederne sætter deres datovarer ned med tydelige gule mærker, og i nogle butikker samler dem et bestemt sted i butikken for at gøre det lettere for forbrugeren at overskue.

For at finde ud af, hvor udbredt dette fænomen med de nedsatte datovarer er, satte jeg mig for, at jeg på mine indkøbsture i denne uge, ville kigge særligt efter datovarer.
Både for at finde ud af, om der var noget at spare på mine almindelige indkøb, eller det primært ville være besparelser på varer, jeg ikke havde planlagt at købe. Jeg valgte at besøge tre forskellige butikker, for at se om der var forskel på deres strategier ift. datovarer.madspild1

Det første indkøb jeg foretog var i Fakta i mine forældres hjemby.
Her var udbuddet af datovarer virkelig stort. Jeg fandt økologiske avokadoer til 10 kr, økologiske tomater til 5 kr, 1 kg rødbeder til 5 kr, 1 fennikel til 5 kr, 3 pakker økologisk pålæg til 5 kr og der var en mængde tilbud mere.
Det var meget overskueligt placeret, så alle de nedsætte kølevarer var samlet et sted, mens alle de nedsatte grøntvarer stod forrest i grøntafdelingen. Det var en god start på forsøget.

Den anden butik jeg besøgte var en Netto-butik i Aarhus.
Her var udvalget også fint. Men de nedsatte grøntvarer stod sammen med de andre grøntsager, og var dermed nemme at overse. Jeg fandt dog 1 ½ kg æbler til 10 kr og 1 kg økologiske rødbeder til 5 kr. Varerne i køledisken var til gengæld samlet, og her fandt jeg økologisk hmadspild2amburgerryg til 5 kr.

Den sidste butik jeg besøgte var Rema 1000 også i Aarhus, her var kølediskens datovarer sat samme sted, men det var primært pålægssalater og koldskål, der var sat ned. Selvom det var fristende at købe, var det ikke nogle af de varer, som jeg havde brug for, så jeg købte dem ikke.

Det var et ret interessant lille eksperiment at udføre, udover at jeg sparede en del penge på særligt grøntsager, følte jeg også at jeg gjorde en indsats, ved at være med til at nedsætte supermarkedernes madspild.

Jeg kom hjem med en del varer, som jeg ikke havde planlagt at købe, men det synes jeg kun, er en god udfordring, fordi jeg så måtte ændre nogle vaner og fik spist nogle grøntsager, som jeg ikke plejer. En af ”faldgrupperne”, der er ved disse datovarer, er at man kan komme til at købe mere, end man egentlig har brug for, og derved blot kommer til at smide det ud senere, så man skal stadigvæk tænke sig om, hvis det skal være hensigtsmæssigt.

Del med dine vennerShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on TumblrPin on Pinterest

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *