Thormod og de fløjtende ligeglade

 

Hvordan får man sine naboer til at affaldssortere?Kære Thormod

Hjælp, mine naboer er fløjtende ligeglade! Jeg går og bliver mere og mere frustreret! Der, hvor jeg bor, er vi flere der deler skraldespand. Og vi skal selvfølgelig sortere affald. Altså, det er selvfølgelig for mig, men flere af de andre putter alt i den samme skraldespand. Hvordan får jeg dem til at sortere papir, glas og dåser fra?

Jeg har en enkelt gang sagt, at vi lige skal huske at papir skal i den skraldespand, der er til papir. Men det bliver ignoreret højt og flot. Så hvad kan jeg gøre?

Med venlig hilsen
Den frustrerede

 

Kære frustrerede

Det er da en træls situation du er havnet i. En anden en end mig kunne måske tænke, at det skal du da ikke bekymre dig om. Det må kommunen tage sig af – og har du ikke også vigtigere ting at tage dig af?

Men det siger jeg ikke. Dels kan kommunen jo ikke lige følge med, i hvad der sker i hver enkelt opgang, og dels er det da super irriterende, at andre ikke kan finde ud af en så simpel ting som at sortere papir glas og metal i de rigtige beholdere. Det er jo ikke spor svært. Og desuden er der jo alle mulige gode grunde til at sortere affaldet, så det kan blive genbrugt.

Tænkt hvor forunderligt; Din gamle avis kan måske genopstå som æggebakke, køkkenrulle eller måske som kuvert til et vigtigt kærestebrev. Din øldåse kan få et nyt liv som lampeskærm eller som en vigtig komponent i din næste tablet.

Det er jo ganske forunderligt, og det er du selv en vigtig del af. Hvis vi ikke hver især gør den lille indsats, at putte papir, glas eller metal i de rigtige beholder, går den cyklus i stå, og vi får ikke genanvendt materialerne. For eksempel koster genanvendelse af aluminium kun 10% af den energi, der går til at forarbejde ny aluminium: processen fra minen til færdig øldåse.

  1. Nå, men tilbage til dit spørgsmål: hvad skal du gøre ved dine naboer? Jeg ser følgende muligheder:
    Du sætter en seddel op over containerne og beder folk om at tage sig sammen og få sorteret. Det kan måske hjælpe, men du bliver måske også set som hende den stramtantede.
  2. Du kan invitere naboerne til en temafest, hvor de skal komme i genbrugstøj, og hvor I kan lave sjove hatte af papir, æggebakker eller øldåser, eller hvad I nu kan finde på.
  3. Du kan studere principperne i nudging, hvor det handler om at lokke eller guide folk til at gøre det rigtige. Du kan male fodspor hen til containerne måske i forskellige farver. Så folk kan se, at der er forskel på, hvilken container man går hen til.

Det er trælst at blive frustreret, men hvis du vender det til handling, kan det forhåbentlig ende med at blive en god oplevelse. Og du kan sikkert få en reaktion fra naboerne, som jo helst skal resultere i bedre sortering.
Held og lykke med projektet.

Mange hilsner
Thormod

Del med dine vennerShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on TumblrPin on Pinterest

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *